28 czerwca, 2013


Wakacyjne nowości kulinarne

Latem apetyt słabnie, jednak przyjemność czerpana z jedzenia wciąż może być ogromna. W sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością pojawiły się kolejne nowości, które z pewnością zadowolą niejednego smakosza.
Na wakacje warto wyposażyć się w dania gotowe lub półprodukty, które skrócą czas przygotowywania posiłków podczas urlopu. Jedną z takich propozycji może być ekologiczny barszcz biały z czosnkiem niedźwiedzim – podstawa do ugotowania tradycyjnego polskiego barszczu białego. Czosnek niedźwiedzi stanowi nie tylko ważny element nuty smakowej, ale również stanowi cenne źródło witaminy C, siarki, czy mikroelementów. Spożywanie czosnku niedźwiedziego zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych, zmniejsza poziom cholesterolu i wspiera organizm w walce z wirusami. Cena produktu to około 5 złotych za 250 g.
1547699420Skoro mowa o zupach, nie można nie wspomnieć o bertramie Św. Hildegardy. Jest to zioło pochodzące z dzikiej uprawy, stanowiące znakomity dodatek do ziół, sosów, sałatek i kanapek. Bertram wspomaga przyswajanie cennych składników z pożywienia, działa antydepresyjnie, wspomaga układ trawienny, krwionośny. Cena przyprawy to około 22 złote za 40 g produktu. Innym przykładem wakacyjnego dania „na szybko” może być ekologiczny bigos wegetariański z kapustą kiszoną, marchwią, pieczarkami, cebulą, selerem i przecierem pomidorowym. Wystarczy tylko go podgrzać i pożywne danie gotowe. Cena to około 10 złotych za słoik bigosu o pojemności około 700 ml.
Dla łasuchów mamy cenną informację – można słodzić zdrowo i ekologicznie. Jedną z alternatyw dla tradycyjnego cukru jest cukier cynamonowy BIO otrzymywany z połączenia cukru trzcinowego i cynamonu mielonego – stanowi dodatek do deserów, ciast czy wszelkiego rodzaju słodkich przekąsek. Cukier cynamonowy kosztuje około 2 złote za opakowanie o wadze 20 g. Dla diabetyków czy osób odchudzających się polecamy również ekologiczny cukier palmowy otrzymywany z soku palmy kokosowej, Można nim słodzić ciasta, desery oraz napoje. Cena produktu to około 18 złotych za 250 g.
1547699420W sklepach ekologicznych dostępne są także dżemy i konfitury bez cukru. Dżem truskawkowy bez cukru jest słodzony zagęszczonym sokiem z jabłek, a więc fruktozą. Dzięki temu łączna zawartość cukru to tylko 30 g na 100 g produktu, dla porównania tradycyjny dżem zawiera 60 g cukru, a tak zwany niskosłodzony 40 g cukru na 100 g owoców. Cena ekologicznego dżemu truskawkowego bez cukru to około 10 złotych za 200 g.
Miłośnicy grilla pragnący możliwie maksymalnie ograniczyć wydzielanie się szkodliwych substancji mogą na wakacje wyposażyć się w ekologiczną rozpałkę do grilla. Rozpałkę można stosować także w kominku, kuchni czy ognisku, jest wykonana z kory brzozowej zebranej ze ściętych drzew w strefie ekologicznej, a następnie nasączonej ekologicznym olejem tłoczonym na zimno, na przykład olejem rzepakowym lub olejem lnianym. Rozpałka wystarczy na około 8-12 rozpaleń, a do tego można ją dokładać nawet w trakcie grillowania. Rozpałka ekologiczna to koszt około 6 złotych za 100 g. RB
Więcej na: www.tobio.pl
Fot. Tobio


 

Napisz komentarz

autor*
e-mail*
www
opinia*
wynik dodawania*
9 i 5
 

*) pola wymagane
 

Komentarze

    Brak komentarzy do tego wpisu.
     

    Następny / poprzedni artykuł

       «« Jaśnie pani malina(...)
    Hilton Lake Las Vegas wzbogaca(...) »»